De eyecatchers in je woning maken je woning uniek, dat weten we allemaal. Dat theekastje dat in een nieuwe kleur is gespoten met originele handvatten er op. De linnenkast die van je oma had kunnen zijn ware het niet dat de kast nu precies past bij je nieuwe dessin behang en dat het nachtkastje dat je ergens tweedehands op de kop hebt getikt juist weer een ander stijltje heeft maar wonderwel combineert. Het opknappen van tweedehands meubelen, het naar je eigen stijl transformeren van een schat die je hebt gevonden is meer dan een leuke hobby. Het maakt dat je je eigen creativiteit, je eigen stijl en je eigen inbreng hebt in jouw inrichting. Tweedehands meubels opknappen is ook duurzaam.

Preloved
Je kunt eerst naar hartenlust gaan scharrelen en speuren naar meubels bij bijvoorbeeld kringloopwinkels en rommelmarkten. Voor een prikkie heb je de meest unieke items die ‘preloved’ zijn en waar jij een tweede leven aan mag geven. Een leven dat deze meubels verdienen en een misschien wel beter leven. Wees niet al te kritisch bij het shoppen. Ook als de kleur niet bij jou past, er kleine reparaties nodig zijn of er ontbreekt een handvat bijvoorbeeld kan het tweedehands item zo gaaf zijn als je het helemaal hebt opgeknapt. En echt, daar hoef je geen professionele klusser voor te zijn, gewoon je eigen inzichten en smaak gebruiken. Al opknappend kom je tot briljante ideeën en je bent handiger dan je denkt.

Nieuw leven
Op deze manier kun je een nieuw leven geven aan spullen die dat verdienen. ‘Vroeger’ was de kwaliteit namelijk gewoon beter dan in de huidige weggooi maatschappij. Zo knapte ik 6 verschillende eetkamerstoelen op. Allemaal anders maar allemaal leuk. Ze staan geweldig bij de glazen eettafel, die ook pre-loved is en waar ik alleen een houten onderstel bij maakte. En erboven hangt een ouwe ladder waar ik lampen aan heb opgehangen. Ook tweedehands. En het was zó relaxed om te doen! Behalve het schuren dan, dat is even een klusje. Totale kosten? Ik geloof 250 euro.