huis

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: het laten taxeren van een woning. Wat is dat precies, wanneer moet je jouw huis laten taxeren en wie helpt je daarbij? We leggen je in dit artikel haarfijn uit wat taxatie inhoudt en wat de voordelen daarvan zijn. 

Van onschatbare waarde

Een taxatie laat je uitvoeren wanneer je wilt weten wat de waarde is van je woning. Dit komt goed van pas als je de verkoopprijs wilt vaststellen of zeker wilt weten dat je niet te veel betaalt voor je nieuwe woning. Ook loont het om je woning te laten taxeren wanneer je twijfelt over de vastgestelde WOZ-waarde. Dat is niet alleen rendabel voor koophuizen, maar ook voor huurhuizen in alle segmenten; wanneer de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, betaal je een te hoge hypotheek of huur en dat is zonde van je geld. Wil je jouw huis verkopen in Rucphen en omgeving? Laat dan een makelaar de taxatie voor je uitvoeren, zo weet je zeker dat het op een deskundige manier gebeurt. 

Het krijgen van een hypotheek

De titel verklapt het al: wanneer je een hypotheek wilt aanvragen, kan de bank vragen om een taxatierapport van het huis. Zoals we net al lieten vallen, kan een taxatie helpen bij het vaststellen van de juiste hypotheek en kun je voorkomen dat je teveel betaalt (of in het voordeel van de bank: dat de hypotheek te laag uitvalt). Wanneer je direct na oplevering een  nieuwbouwwoning koopt, is een taxatierapport vaak niet verplicht; de waarde van de woning is dan al vastgesteld. Heb je grond gekocht en ben je een eigen huis aan het bouwen? Dan is een taxatie verplicht, omdat de bank nog moet vaststellen wat het waard is wanneer het eenmaal klaar is voor oplevering.

Verhuizen naar het buitenland

Ga je een huis kopen in het buitenland? Laat dan zeker een taxatie van het huis doen! Je wilt niet teveel betalen voor je nieuwe woning en je zit zeker niet te wachten op een huis waarin je achteraf nog een hoop moet klussen. Zeker wanneer je wilt investeren in vastgoed in het buitenland om het bijvoorbeeld te verhuren of te verkopen, wil je zeker weten dat je winst maakt; een taxatie zorgt ervoor dat je altijd zeker bent van de juiste koop- en verkoopprijs of een winstgevende huurprijs kunt vaststellen.