Betonrot

Kwaaitaal- en Manta vloeren worden tegenwoordig niet meer gebruikt. Het zijn prefab vloeren van gewapend beton. Deze vloeren werden in Nederland vooral gebruikt in de periode van 1965 tot 1983. Om het beton tijdens het productieproces sneller te laten harden werd er calciumchloride toegevoegd. Dat had een groot voordeel. Als de vloer in de ochtend gestort was kon het in de middag al uit de mal worden gehaald. Dan was de mal weer klaar voor de middagstort.

Problemen door het calciumchloride

We weten nu dat de toegevoegde calciumchloride na een verloop van een tijd corrosie veroorzaakt (het zogenaamde betonrot). Doordat het staal gaat roesten en uitzetten wordt de buitenste laag beton van het staal afgedrukt. Hierdoor verliest de vloer zijn sterkte. Wanneer de vloer vochtig is, ontstaan de problemen vrij snel. De problemen die bij een kwaaitaalvloer ontstaat, is ook het geval bij een manta vloer. Ze zijn praktisch gelijk aan elkaar alleen is een manta vloer 120 cm breed en een kwaaitalvloer 50 cm.

Betonrot

Wanneer er een kwaaitaalvloer is gebruikt of een manta vloer, die op dezelfde wijze wordt gmaakt, kan er betonrot optreden. In de betonnen vloer zitten stalen wapeningsstaven. Wanneer het corrosieproces in volle gang is, kan het beton van de bewapening afspringen. Je ziet dan de bewapening zitten. Hierdoor wordt de sterkte van de vloer sterk verminderd. De veiligheid van de vloer komt in gevaar. Als dat het geval is dan zal er vloerrenovatie nodig zijn. Je moet daarvoor eerst de vloer laten inspecteren door een inspecteur of aannemer. Het is tot die tijd wel van groot belang dat je de vloer niet zwaar gaat belasten.

De kosten om te repareren

De kosten van het repareren van een kwaaitalvloer of een manta vloer kunnen best behoorlijk zijn. Bij een geringe schade kan het vaak handmatig met cementgebonden reparatiemortel hersteld worden. Ook worden er in enkele gevallen ondersteunende constructies gemaakt. De ondersteunende constructie zal de beganegrondvloer op zijn plaats houden. Zo wordt voorkomen dat de vloer kan verzakken. Zie je bij een bestaande vloer betonrot laat de vloer dan snel inspecteren om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Soms is het zo heftig dat de vloer vervangen moet worden. Dan zijn de kosten hoog. Probeer dat te voorkomen.