Voorkom brand in huis

Een brand is een van de meest nare dingen die je kan overkomen in eigen huis. De meeste mensen in Nederland zijn wel goed verzekerd. Maar, er zijn bepaalde sentimentele bezittingen die je nooit meer terug kan krijgen. Om nog maar te zwijgen over het trauma dat wellicht permanent is. Je voelt je wellicht nooit meer echt veilig in je eigen huis. Om al die redenen is het belangrijk om zo nu en dan stil te staan bij brandbeveiliging. In dit artikel zullen we een aantal tips en adviezen delen om de brandveiligheid van jouw woning te verbeteren. Helemaal uitsluiten kan nooit, er is altijd enig risico op brand zelfs in de meest brandveilige gebouwen. Maar je kunt wel veel doen om het risico te verlagen naar acceptabel en verwaarloosbaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Dit is wellicht een enorme dooddoener, maar er is geen vakgebied waar dit gezegde meer waar is dan bij brandveiligheid. Er zijn vele dingen die men kan doen om op tijd bij een potentiële brand te zijn, en deze te stoppen voordat het serieus kan worden. Investeer bijvoorbeeld in een gedegen branddetectiesysteem. Meer informatie over branddetectie lees je op de website van Royal Safety. Een van de punten om op te letten bijvoorbeeld is dat je gebruik maakt van NEN 2555 rookmelders. Dit zijn rookmelders met een tweede energievoorziening en zij maken gebruik van het optische meetprincipe. Dit zijn de beste rookmelders die je kunt krijgen op moment van schrijven.

Een andere tip is brandvertragend impregneren. Net zoals dat je spray hebt om je schoenen of andere kleding waterproof te maken, heb je ook een vloeistof waarmee je eigenlijk alles van kleding tot decoratie brandveiliger kunt maken. We zeggen brandveiliger, het is niet zo dat je objecten helemaal brandproof kan maken dit bestaat niet. Maar je kunt er wel voor zorgen dat iets beduidend minder snel vlam vat en afbrandt. Waar mijn tenen vooral bij krommen is de gedachte aan versieringen voor Halloween of Kerstmis. Deze zijn uitermate gevaarlijk wanneer niet behandeld met brandvertragend middel! Niet voor niets zijn deze periodes, de periodes waarbij er significant meer brand gemeld wordt. Om de risico’s terug te brengen tot een acceptabel niveau, zou je er goed aan doen deze versieringen eerst te behandelen alvorens je ze ophangt.

Er is altijd meer te doen

Brandveiligheid is niet iets dat je een middagje doet en dat je het dan kunt vergeten voor de rest van je leven. Idealiter, werk je hier aan geregeld. Verder kan het de moeite lonen om eens advies in te winnen van een expert zoals Royal Safety. Zo een partij bekijkt je woning met een vers paar ogen. En zien tekortkomingen op het vlak van brandveiligheid direct en kunnen je hierin adviseren.