infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een verwarmingstechniek die energiezuinig is ten opzichte van de veelgebruikte gasgestookte systemen. Bij een centrale verwarming op gas wordt de lucht verwarmd die vervolgens warmte biedt aan objecten en personen in een ruimte. Bij een verwarmingssysteem op basis van infrarood wordt echter niet de lucht verwarmd, maar juist de objecten. Die opgewarmde objecten geven op hun beurt warmte af aan de ruimte.

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een infrarood verwarming tegenover gasgestookte systemen zoals een cv-ketel. We noemen er een aantal. 

Efficiënter en duurzamer

Omdat infrarood verwarming alleen objecten verwarmt, hoeft niet de gehele ruimte te worden verwarmd. Daarom is deze vorm van verwarmen efficiënter en duurzamer. Er gaat daarbij geen energie verloren aan het onnodig opwarmen van de lucht in een ruimte, zoals bij het gebruik van een cv-ketel wel het geval is. 

Minder tocht

Doordat de lucht minder circuleert in een ruimte waar infrarood verwarming aanwezig is, zal het aanzienlijk minder snel tochten in die ruimte. 

Minder condens en schimmelvorming

Als er vocht in een ruimte hangt, bijvoorbeeld in de badkamer, dan wordt dat niet opgewarmd door de luchtcirculatie omdat er bij infrarood verwarming geen lucht circuleert. Daardoor ontstaat er minder condens en dat voorkomt schimmelvorming op bijvoorbeeld de voegen en muren. 

Beter voor je fysieke gesteldheid

Doordat die luchtcirculatie afwezig is, is tevens de lucht in de ruimte minder droog en daardoor verplaatsen stof en pollen zich minder. Dat is dus beter voor je ogen en luchtwegen en fijn voor mensen met een stofallergie en gevoelige slijmvliezen.

Lagere kosten

De aanschaf-, installatie- en verbruikskosten van infrarood verwarmingen zijn relatief laag. Deze manier van verwarmen heeft bovendien een langere levensduur dan een cv-ketel. Er hoeft daarnaast geen onderhoud te worden gepleegd bij verwarmingen die zijn gebaseerd op infrarood. 

Optisch gezien voordeliger

Sommige infrarood verwarmingen zie je niet, zoals een infrarood vloerverwarming. Andere verwarmingssystemen op het gebied van infrarood vallen stijlvol en naar eigen keuze af te werken, zoals infraroodpanelen. Radiatoren kunnen dus tot de verleden tijd behoren, waardoor jouw ruimte net wat mooier en strakker oogt.