Een zwemvijver plaatsen, ofwel een natuurlijk zwembad, is de ideale uitkomst voor hete zomerdagen en geeft uw tuin een romantisch tintje. Een zwemvijver laat uw tuinvijver op iets extravagants lijken en is het milieuvriendelijke alternatief voor het traditionele zwembad.

Afmetingen en vorm

Een zwemvijver heeft een extra gebied alleen voor vegetatie, welke dient als waterfilter. Het gebied om te zwemmen dient ongeveer van hetzelfde formaat te zijn als het gebied voor de planten.
De beste vorm voor een zwemvijver is rechthoekig, vierkant of ovaal. Een zwemvijver met een complexere vorm is moeilijker om te onderhouden.

Locatie

Bij het kiezen van de juiste locatie voor uw zwemvijver denkt u aan de locatie van grote planten, bodemtype, windrichting, de grondhelling en indien mogelijk uw eigen esthetische wensen. Plaats een zwemvijver nooit in de buurt van grote bomen, met name populieren, wilgen of kastanjebomen. De wortels van deze bomen kunnen lekkages veroorzaken en de gevallen bladeren veroorzaken algen.

Zoneverdeling

Een zwemvijver bestaat zowel uit een diepe als een ondiepe zone (van 30 centimeter tot 2 meter).
De ondiepe zone is de regeneratiezone, welke dient als waterzuiveringsgebied. De regeneratiezone bevat een grote hoeveelheid planten die het water zuiveren en algengroei verhinderen.
De diepe zone is het zwemgedeelte van de zwemvijver. Daarnaast moet er een oxygenatiezone zijn. Dit kan een stroming, waterval of een enkele waterstroom zijn.

Uitgraven en versterken

Graaf en versterk de ruimte voor de zwemvijver. Bedenk de randen van het gat met planken om een loopbrug te creëren. Leg op de bodem van het gat een kleiliner. Met een meetwiel controleert u de afmetingen van het gat. Hierna snijdt u de klepstelen op de gewenste maat met een molen. Rijd ongeveer 5 centimeter vanaf de bovenkant de wapening rond met tussenpozen van 30 centimeter.

De vloer

Maak het betonmengsel en giet deze op de bodem van het gat. Strijk het glad, sluit het en laat het minimaal 12 tot 14 uur drogen.

De bekistingspanelen voorbereiden

Snijd de planken. Houd hierbij rekening dat er uiteindelijk tussen de wanden en de bekisting minimaal 13 cm ruimte moet zijn. Plaats de bekisting nog niet.

Installeer de muren

Plaats het dakbedekkingsmateriaal op de bodem van de betonnen schaal en bedek deze met panelen. Nu plaatst u de bekistingspanelen erin en verbindt u deze met elkaar. Bereid een nieuw betonmengsel en leg deze aan in lagen van 15 tot 20 centimeter. Daarna legt u beton in de muren van uw zwemvijver. U kunt de muren afwerken met vloeibaar glas of tegels.

Bron: homewishez.nl