Elk seizoen brengt nieuwe problemen voor je houten vloeren met zich mee. De winter brengt sneeuw, ijs en zout, de lente regen en vuil, de zomer wellicht chloor en zout water en de herfst brengt nog meer vuil en bladeren met zich mee. Ondanks dat, zijn houten vloeren toch te mooi om over te slaan. Dit is precies hoe je routine voor het onderhoud van je houten vloer eruit zou moeten zien. Onderhoud dat ervoor zorgt dat je houten vloeren jarenlang prachtig zullen zijn.

Vlekken onmiddellijk schoonmaken

Gebruik een droge of licht vochtige doek om onmiddellijk alles op te vegen wat je morst en vermijd natte of stoomdweilen. Dit kan na verloop van tijd meer schade aanrichten. Hout zet uitt en krimpt afhankelijk van vocht, zowel op het hout als in de lucht. Het is daarom belangrijk om de vochtigheidsgraad laag te houden. Hiermee voorkom je dat het hout gaat kromtrekken, splijten of barsten. De beste manier om dit te voorkomen is om gemorste vloeistoffen op de houten vloer direct op te ruimen zodra het zich voordoet.

Gebruik meubel beschermers

Krassen behoren tot de moeilijkst op te lossen problemen bij houten vloeren. Sommige krassen zijn onvermijdelijk, maar andere zijn zeker te voorkomen. Een van de beste manieren om ze te voorkomen is het aanbrengen van beschermers op de poten van stoelen, banken, tafels, enz.

Dagelijks vegen of afstoffen

Het lijkt misschien overdreven, maar het is een goede aanbeveling. Zelfs als je een ‘geen-schoenen-regel’ in je huis hebt, vormt zich overal stof, dat zich vervolgens in de nerven en tussen de vloerplanken nestelt. Als je harige vrienden in huis hebt die nooit stoppen met verharen, beschouw het dan ook als een hygiëne probleem.

Wekelijks stofzuigen

Hoe pijnlijk dit ook klinkt, wekelijks stofzuigen is niet alleen de sleutel tot het schoonhouden van je huis, maar ook zorg je hiermee dat eventuele kruimels en vuil dat je tijdens het vegen hebt gemist, zullen krassen op de vloer. Geen zin om zelf te stofzuigen? Investeer in een robot stofzuiger.

Opnieuw lakken

Na verloop van tijd, wanneer je houten vloeren er een beetje dof beginnen uit te zien, kunnen ze worden vernieuwd door ze opnieuw te coaten. Dit houdt in dat er een nieuwe laag houten vloerafwerking wordt aangebracht. De frequentie is echter sterk afhankelijk van de levensstijl van de persoon of het gezin.