Tegenwoordig is niet zo eenvoudig om bijvoorbeeld als alleenstaande een huis te kopen. Het kan alleen maar als er een flinke zak met geld beschikbaar is. De kosten koper moeten immers uit eigen middelen worden betaald. Deze kunnen niet meer meegefinancierd worden. Snel komt dan al de vraag of het mogelijk is om met meerdere aanvragers zoals bijvoorbeeld je broer of zus een hypotheek af te sluiten. Op deze manier komt een eigen huis steeds meer binnen handbereik.

Is het mogelijk om met meerdere aanvragers een hypotheek te sluiten?

De samenstelling van een huishouden kan in een stroomversnelling raken doordat er plotseling andere keuzes worden gemaakt. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Zo kan een jong stel een hulpbehoevende ouder in huis nemen. Of ouders nemen hun volwassen maar ziek of lichamelijk of geestelijk beperkte zoon of dochter in huis omdat ze graag zelf voor hun kind willen zorgen. Een zogenaamde familiehypotheek kan een oplossing in bepaalde situaties zijn. Ook kan er gekeken worden naar andere samenlevingsvormen waarbij er geen sprake hoeft te zijn van een familieband.

Voordelen

Niet alleen komt op deze manier een eigen huis binnen bereik, er zijn nog meer voordelen te benoemen aan deze vorm van samenwonen. Een woning wordt op deze manier optimaal gebruikt en kosten worden beter verdeeld waardoor er een maximaal voordeel kan worden behaald. Goede vrienden of dierbare familieleden kunnen dus gezamenlijk een woning kopen. Het is zelfs mogelijk een hypotheek aan te vragen voor één woning met maar liefst 3 of zelfs nog meer aanvragers. In Nederland is het nog niet zo ingeburgerd als in sommige landen om ons heen. Bij ons is het een uitzondering, in landen als Italië eerder regel.

Kies je als kind ervoor om samen met je ouders een woning te kopen heeft dat niet alleen qua kosten voordelen, maar ook in praktische zin.  Denk aan een inwonende oppas voor kinderen, of verrichten van huishoudelijke taken. Vergeleken met huren is dit vaak een geweldig oplossing om betaalbaar te kunnen wonen. Zo kun je zelfs samen een woning in een hogere prijsklasse kopen. Waardoor je woondroom die onbereikbaar leek, toch realiteit kan worden!