Wil je graag een nieuw hoofdkussen kopen? Dan spreekt het voor zich dat je daarbij rekening zal willen houden met verschillende eisen waar het hoofdkussen in kwestie aan zal moeten zien te voldoen. Heel wat mensen beslissen in de praktijk eigenlijk vrij snel welk kussen ze gaan kopen. Op zich is dat natuurlijk mogelijk, maar niet zelden leidt dit tot het maken van een verkeerde beslissing. Dat kan gelukkig anders. Door ervoor te kiezen om even grondig de verschillende hoofdkussens op de markt te vergelijken zal je er meer dan waarschijnlijk in geen tijd het voor jou meest interessante exemplaar kunnen uithalen.
Een vormvaste vulling is vereist
Bij een hoofdkussen kopen dien je er altijd rekening mee te houden dat deze dient te beschikken over een vormvaste vulling. Op het ogenblik dat je kussen niet vormvast is zal je kunnen vaststellen dat de vulling zich gaat verplaatsen tijdens de slaap. Dit zorgt ervoor dat er geen goede ondersteuning meer kan worden geboden. Het resultaat? Je zal niet alleen slecht slapen, daarnaast zal je ook geconfronteerd worden met nekklachten.
Voor verschillende materialen zoals bijvoorbeeld dons, boekweit evenals andere losse materialen geldt dat ze zich verplaatsen onder druk. Wil je dan tijdens de nacht kunnen (blijven) rekenen op een goede ondersteunende vorm of hoogte? Dan zal je het kussen tussentijds moeten opschudden. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling, integendeel.
Het hoofdkussen beschikt over elastische eigenschappen
Bij een hoofdkussen kopen zal je ook steeds aandacht willen besteden aan de elastische eigenschappen (of het gebrek daaraan) waarover ze beschikt. Er bestaat een vrij eenvoudige manier om dit te kunnen controleren. Neem bijvoorbeeld eens de hoes van het kussen en laat een gewichtje vallen op de kern van het kussen. Wanneer het gewicht verschillende keren op en neer kan bewegen zal er sprake zijn van een elastisch materiaal. Is er sprake van nagenoeg geen opwaartse beweging? Dan is het materiaal uiteraard niet (voldoende) elastisch.
Let ook op de temperatuur- en drukgevoeligheid bij een hoofdkussen kopen
Bij een hoofdkussen kopen moet je bovendien ook altijd rekening houden met de temperatuur- evenals drukgevoeligheid van het kussen. Voor het zogenaamde visco-elastische schuim geldt dat ze wordt gekenmerkt door een aanzienlijke druk- evenals temperatuurgevoeligheid. Dit zorgt ervoor dat het kussen hard aan zal voelen bij koude temperaturen en zacht bij warme temperaturen. Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld tijdens het slapen zou veranderen van houding zal je kunnen vaststellen dat het kussen over behoorlijk wat tijd zou moeten kunnen beschikken om zich aan te passen. Draai je op een zeker ogenblik van een rug-, naar een zijligging? Dan zal je kunnen vaststellen dat een gedeelte van je hoofdkussen niet alleen hard, maar ook oncomfortabel zal aanvoelen.
Ga je een hoofdkussen kopen die erom bekend staat niet alleen temperatuur-, maar ook drukgevoelig te zijn? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze iets meer tijd nodig heeft om zich terug in haar oorspronkelijke vorm te kunnen krijgen. Ze beschikt over een tragere aanpassingssnelheid. Wanneer je dan je slaaphouding verandert kan dit oncomfortabel aanvoelen. Het mag dan ook duidelijk zijn, bij een hoofdkussen kopen is het altijd interessant om te kiezen voor een exemplaar welke niet temperatuur- en bij voorkeur ook niet drukgevoelig is.