Op de basisschool werd ons regelmatig gevraagd wat wij wilden worden later. Los van de interessante ‘beroepen’ als tandenfee en prinses die de meiden gaven, kwamen de jongens opvallend vaak met hetzelfde, reële beroep: profvoetballer worden. Achja, het is niet onmogelijk!

Veel jongens, maar uiteraard ook meiden, willen om die reden op voetbal. Ze kunnen maar niet vroeg genoeg beginnen! Maar vanaf welke leeftijd kan een kind op voetbal? In dit artikel zullen wij een duidelijk overzicht geven van de leeftijden met de bijbehorende voorwaarden rondom voetbal.

Leeftijd onder de 6

Indien jouw zoon of dochter jonger dan zes jaar is, zal hij of zij bij de zogeheten ‘onder 6-pupillen’ gevoegd worden. Dit team zal wedstrijdjes spelen op een klein veld met mini voetbaldoeltjes die jij ook in de tuin kunt plaatsen. Vaak is dit wedstrijdje twee tegen twee. Hierdoor is het nog niet heel competitief, maar begint dit wel. Het wordt binnen deze leeftijd nog graag klein gehouden zodat de kinderen kunnen wennen aan de spoort en het onder de knie kunnen krijgen op hun eigen gemak.

Leeftijd onder 7

Indien jouw kind een jaar ouder is, zal hij of zij zich bij de ‘onder 7-pupillen’ kunnen aansluiten. Hierbij spelen de kinderen een wedstrijd van vier tegen vier op een iets groter veld. Tijdens de wedstrijdjes wordt overigens nog wel gebruik gemaakt van kleine voetbaldoelen.

Leeftijd tussen 7 en 9

Rond deze leeftijd zal er gevoetbald worden op een kwart voetbalveld, waarbij een groter doel in gebruik wordt gesteld en de kinderen zes tegen zes spelen. Tijdens de wedstrijden staat er een spelbegeleider langs de voetballijn die af en toe nieuwe spelregels en overtredingen uitlegt.

Leeftijd onder 12

Op deze leeftijd wordt het voetbalveld uitvergroot tot een half voetbalveld. De wedstrijden zijn acht tegen acht, waarbij er een pupillenscheidsrechter aanwezig is die met de spelers meerent. Vanaf deze leeftijd begint het dus serieus te worden. Ze beginnen nu te voetballen met de regels die ook op latere leeftijd gelden tijdens de wedstrijden en worden dus ook aangesproken wanneer zij een overtreding maken. Het veld begint ook naarmate ze leeftijd toeneemt groter te worden.