Gas is enorm duur en tevens niet zo goed voor het milieu. Een houtkachel is een stuk goedkoper en maakt het huis ook nog eens extra sfeervol en warm. Uiteraard kun je jouw cv installatie combineren met een houtkachel door extra op stookkosten te besparen. Dit is een goedkope combinatie. Je stookt hierbij niet gas via de CV ketel maar stookt via de houtkachel cv die op een natuurlijke manier brand op pallets of op brandhout. Het is wel zeer verstandig om altijd aanwezig te zijn als de CV houtkachel brand in verband met brand gevaar of koolmonoxide. Indien je niet thuis bent kun je beter de kachel uitdoen en de CV ketel weer laten draaien. De CV houtkachel verspreid op dezelfde manier warmte door alle radiatoren in jouw woning. Ook straalt deze romantiek en sfeer uit.
Werking van een CV houtkachel
Een CV houtkachel stookt het hele huis door in tegenstelling tot een gewone houtkachel die slechts een ruimte warm kan krijgen. De warmte wisselaar in de CV houtkachel zorgt voor aangename warmte verspreiding. De houtkachel koppel je met aan en afvoer leidingen aan je CV installatie. Het water in de radiatoren wordt op deze manier verwarmt door de hout gestookte warmte. Dit is ongeveer 70% van alle warmte. Het voordeel is dat de warmte zeer schoon is en er weinig giftige gassen bij de verbranding komen kijken. De veiligheid is ook optimaal. Er zit bij deze moderne houtkachels vaak een koelbeveiliging inbegrepen waardoor de hitte uitslaat als de CV pomp kapot is. Ook het elektrisch aansteken van deze kachels is veilig. Je komt zo niet in aanraking met houtblokjes en vlammen. Je energienota en jaarafrekening gaan met minstens 50% omlaag als je zo een kachel besluit aan te schaffen.
Installatie van een CV houtkachel
Bij weinig kennis is het absoluut niet aan te raden zelf de kachel te installeren. Sterker nog kan dit heel gevaarlijk zijn. Je kunt dit het beste door een professioneel en bekwaam bedrijf laten doen. Deze kunnen tevens advies geven omtrent de plaats van de kachel en het onderhoud van de kachel. In de kachel zit een koelspiraal ook deze moet op de juiste wijze worden aangesloten zodat beveiliging gelijk wordt geactiveerd en het koelen in gang wordt gezet. Een speciale toevoerklep naar het water zal ingeschakeld worden bij oververhitting. Koud water zal dan zijn werk doen om het apparaat via deze spiraal af te laten koelen. Vakkundige installateurs weten exact hoe het systeem in elkaar zit en hoe deze werkt.