Niet iedereen heeft een groot huis of een keuken laten maken door een timmerman. Sommige mensen moeten het met minder vierkante meters doen. In deze ruimte ben je wel vaak aanwezig, dus het is fijn als je keuken goed is ingericht. Met een kleine ruimte kun je gelukkig een heleboel! Richt je keuken zo efficiënt mogelijk in, zodat je van alle ruimte gebruik kan maken! Met een paar tips kun je jouw keuken groter laten lijken en al je spullen kwijt.

 

Tip 1: gebruik lichte kleuren in je keuken. Gebruik als basis wit en vul kleur aan in details! Hierdoor lijkt je keuken rustiger en ruimer.

Tip 2: Gebruik opklapbaar meubilair. Er zijn bartafels die je tegen de muur aan kan klappen, en stoelen die je in kunt klappen. Dus als je echt heel weinig ruimte hebt en toch in de keuken moet eten is dit een oplossing.

Tip 3: Benut ruimtes die je normaal niet gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan bovenop de hoge keukenkastjes, of maak juist lades onder de lage keukenkastjes. Hang hoge plankjes aan een muur die anders leeg blijft. Je kunt natuurlijk ook spullen aan deze muur ophangen, zoals je pannen of bestek.

Tip 4: Gebruik meerdere dezelfde voorraad potten. Deze zijn makkelijk om bijvoorbeeld granen, je rijst of pasta in te bewaren. Het makkelijke aan hetzelfde formaat gebruiken is dat je ze zo makkelijk kan stapelen. Zo kun je deze potten op elkaar zetten in plaats van allemaal verschillende verpakkingen te gebruiken.

Tip 5: Heb je een deur in jouw keuken van bijvoorbeeld een voorraadkast? Gebruik dan de binnenkant van de deur! Vaak kun je daar opberg vakjes aan maken of hangen. En dan ziet je keuken er toch rustiger uit omdat de spullen aan de binnenkant hangen.

Tip 6: Zorg voor een los werkblad dat je over je fornuis of over je gootsteen kan zetten. Heb je beide niet nodig, maar heb je wel wat meer ruimte nodig voor bijvoorbeeld voorbereidingen, dan zorgt dit ervoor dat je meer werkruimte hebt.

Tip 7: Heb je geen ruimte voor een vaatwasser en kies je ervoor om op de hand af te wassen? Zorg ervoor dat je daar wel ruimte voor hebt. Neem een hoge kraan bij je gootsteen zodat bijvoorbeeld pannen er makkelijk onderdoor kunnen.

Tip 8: Heb je een hoek in de keuken? Dan is dat altijd lastig met keukenkastjes. Je kan er voor kiezen om een draaiplateau te plaatsen in de hoek van je keuken, achter het deurtje, zodat je veel kwijt kan en er ook nog eens makkelijk bij kan.

Tip 9: Koop een trolley op wielen. Vaak heb je leuke trolleys die lijken op een gewone kast. Het makkelijke hier aan is dat je hem overal neer kan zetten. Ben je aan het koken en heb je meer ruimte nodig? Dan rijd je ‘m zo de woonkamer in.

Tip 10: Heb je wel genoeg ruimte in de woonkamer of in een hal of gang? Kies er dan voor om daar een buffetkast neer te zetten. Zo kun je al je servies in die kast kwijt, wat ervoor zorgt dat je meer ruimte in de keukenkasten hebt. Net zo makkelijk met de tafel dekken!