We weten allemaal dat slapen een belangrijk onderdeel van het leven is. Daar is niet alleen een goed bed voor nodig, maar zeker ook een goed matras. Over het algemeen heb je thuis wel een goed matras, maar als je graag met je boot op vakantie gaat en op je boot blijft overnachten, heb je ook een goed matras nodig. Wanneer je ’s morgens wakker wordt, moet je heerlijk uitgerust zijn. Comfort, kwaliteit, warmte-isolatie, sterkte, stabiliteit, duurzaamheid en vochtdoorlatendheid zijn toch wel de belangrijkste eisen waaraan een goed matras moet voldoen. Toch moet je, voordat je een matras koopt, altijd eerst het matras uitproberen. Je moet weten of het lekker ligt. Moet je een nieuw matras voor thuis hebben, ook dan is belangrijk dat je het matras uitprobeert. In veel gevallen kun je het matras thuis een paar maanden uitproberen. Bevalt het matras na de proefperiode dan kun je het kopen. Wanneer je een bootmatras koopt, moet je je ook niet laten verleiden door het uiterlijk van het matras. Je gebruikt toch een laken om het slaapgedeelte netjes te maken.

Een matras voor een boot

Meestal wordt een matras voor een boot gemaakt van polyether. Het is een matras dat niet alleen licht van gewicht is, maar ook goedkoop. Het zijn matrassen die geschikt zijn wanneer het tijdelijk wordt gebruikt. Het biedt niet veel comfort en is niet voor iedereen geschikt. Wanneer je namelijk snel rugklachten hebt, moet je geen polyether matras gebruiken. Dan kun je beter een paar centen meer uitgeven, zodat je zeker weet dat je ook op je boot een goede nachtrust hebt.

Polyether is het goedkoopste schuim dat voor matrassen en meubelen gebruikt wordt. Omdat het weinig ondersteuning en comfort biedt, kun je beter een matras van koudschuim aanschaffen. Omdat koudschuim veel meer veerkracht biedt, ligt het ook beter. Je wordt daarbij na een nacht slapen op je boot uitgerust wakker en dat is belangrijk. Koudschuim is wel een stuk duurder dan polyether.

Slapen op je boot

Het is jammer dat de makers van boten en bijvoorbeeld caravans bezuinigen op de matrassen. Een slechte nachtrust is niet bevorderlijk voor een fijne dag. Dure boten en caravans zijn over het algemeen wel uitgerust met een matras van koudschuim of Talalay latex.
Wanneer je het matras op een lattenbodem kunt leggen is er automatisch meer ruimte voor ventilatie. Er kan ook een spacer worden gebruikt. Die kan onder het matras worden gelegd wat de extra ventilatie bevorderd. Een spacer is veel lichter dan een lattenbodem. Wanneer je een beperkte ruimte hebt voor je matras kun je die op maat laten maken. Neem in iedere geval een matras waar je heerlijk op kunt wegdromen ook al is het op je boot.

 

Bron: aannemersspot.nl